Opleiding Producer

Les in Muziekproductie

OPLEIDING TOT PRODUCER


 

Een muziekproducer is iemand die de verantwoordelijkheid neemt tijdens een opnamesessie. 
Bij dit vak, het zgn. 'produceren', komt erg veel kijken. 

Niet alleen muzikaal en technisch inzicht is een vereiste; ook het goed kunnen omgaan met mensen, keuzes maken, compromissen sluiten, ego's laten varen en objectiviteit zijn belangrijke vereisten bij het produceren van een single, album of artiest.

Verantwoordelijkheid

Uiteindelijk is de producer degene die verantwoordelijk is voor het eindresultaat van een muziekproduct. Hij of zij bepaalt hoe partijen worden opgenomen, welke takes in de eindmix overblijven en wat de algehele sound wordt, ofterwijl een producer is 'muzikaal regisseur'.

Muziek produceren met de computer

Tegenwoordig maken veel producers muziek met behulp van de computer. Het enige wat er dan wegvalt is het opnemen van een aantal 'andere' muzikanten, maar in feite blijft het verhaal staan.

Producer samen met studio-engineer in de studioVocalist opnemen en instrueren tijdens de cursus

Muziekanalyse

Tijdens de cursus ga je van alles doen. Je gaat bekende muziek luisteren en analyseren. Wat hoor je nou eigenlijk allemaal, waarom klinkt dat nummer zo lekker, hoe kun je dat nabootsen, hoe staan de instrumenten t.o.v. de zang, wat maakt een goed lopend refrein, wat zijn de onderliggende (ritmische) accenten, welke geluiden worden gebruikt en waarom, wat voor effecten worden er gebruikt, wat zijn do's en don'ts enz. enz.

Samen produceren

Naast muziekanalyse gaan we samen een (deel van een) nummer produceren, waarbij de belangrijkste facetten van het produceren langskomen. Tegen een meerprijs is het zelfs mogelijk professionele studiomuzikanten op te nemen en hun partijen te verwerken in het nummer. Je leert tijdens de cursus dus de juiste beslissingen te nemen, in plaats van uren te produceren zonder te bereiken wat je het liefste wilt.

Tijdsduur
Aan te raden is 26 weken lang, eens per 2 weken 3 uur les te volgen. Het is gebleken dat u op deze manier het meeste rendement heeft. Aan de andere kant, indien u een druk werkprogramma heeft met afwisselende werktijden is het ook geen probleem om per keer een afspraak te maken.

Aantekeningen

Tijdens de les is aan te raden om aantekeningen te maken i.p.v. alleen maar te luisteren naar de (inspirerende) mogelijkheden. Neem een tablet, laptop of kladblok mee en stel je van tevoren goed in op het maken van aantekeningen. Anders heb je grote kans dat je je na de les, thuis aangekomen, afvraagt hoe het ook al weer precies moest. Het is een vak van details, dus eenvoudig is het niet.

Wij raden je aan deze producersopleiding pas te doen als je een sequencer (bv. Logic) al grotendeels onder de knie hebt. Zo niet, kun je bij ons de Cursus Logic Pro volgen.

LES OP ELK GEWENST TIJDSTIP! 24/7. Ideaal dus.

Meerdere bekende producers, acts en/of muzikanten volgden les bij Mediasaloon:
DJ Miss Nine, 2 Faced Funks, 538 DJ Jens Timmermans, 3FM DJ Frank Dane